Trends voor jou als werkgever in 2023

Trends voor 2023

Na een bewogen jaar waarin de krapte op de arbeidsmarkt centraal stond is het tijd om naar de toekomst te kijken met de daarbij behorende trends. Hoe bereid je jouw organisatie voor op deze nieuwe ontwikkelingen? Wij helpen je daar graag een handje mee!
 

1. Het verdwijnen van de cv
Cv: een begrip dat wij eigenlijk al niet meer hanteren. Maar het komende jaar zal de vraag naar cv’s in een sollicitatieproces bij nog meer bedrijven gaan verdwijnen. Een cv is handig, maar laat jou niet zien wat voor klik je met deze persoon zal ervaren. Waar het echt om draait is de cultural fit met het bedrijf, hoe is de sfeer onderling en hoe kun je met elkaar groeien?


2. De bedrijfscultuur, een steeds belangrijkere factor
De cultural fit draait om de transparantie vertonen van de bedrijfscultuur, zo kan een kandidaat zien of dit aansluit bij zijn/ haar wensen. De bedrijfscultuur kan een belangrijke overweging zijn bij het maken van de beslissing om te solliciteren. De cultuur van een bedrijf geeft aan hoe het zaken doet en hoe het omgaat met zijn werknemers. Een positieve bedrijfscultuur kan aantrekkelijk zijn voor sollicitanten omdat het betekent dat ze zich op hun gemak voelen op het werk en dat er mogelijkheden zijn om te leren en te groeien. Aan de andere kant kan een negatieve bedrijfscultuur afschrikken omdat men bang is om te werken in een ongezonde of onaangename omgeving. Sommige mensen geven de voorkeur aan een formelere bedrijfscultuur terwijl anderen liever werken in een informelere setting. Sommige sollicitanten zoeken naar bedrijven met een duidelijke visie en missie, terwijl anderen op zoek zijn naar bedrijven die gericht zijn op winst behalen. Het is belangrijk om te overwegen wat belangrijk is in jouw bedrijfscultuur en dit naar buiten te communiceren, zodat sollicitanten hun verwachtingen kunnen managen. 


3. De keuze blijft reuze
Het aantal vacatures daalt, maar de keuze blijft reuze: werkend Nederland zal voorlopig de voorkeur houden voor een baan en plek die écht bij hen past. In het keuzeproces zullen we steeds meerdere bedrijven naast elkaar leggen en blijven zoeken naar de beste fit. De daling in het aantal vacatures wil dus niet zeggen dat het voor werkgevers makkelijker wordt om kandidaten binnen te halen en te behouden. De concurrentie op het gebied van arbeidsvoorwaarden blijft en je zult creatief moeten blijven in wat je te bieden hebt. Kandidaten baseren hun keuze ook steeds vaker op factoren die niets met het salaris te maken hebben, zoals reisafstand, doorgroei- en opleidingsmogelijkheden én de extra’s binnen een bedrijf (fietsplan, sportvergoeding, verzekeringen). Veel bedrijven nemen hier nu stappen in om voor te blijven op de concurrenten en dus kan jouw organisatie niet achter blijven. 

 

4. Opmars van social advertising 
Social media zal de plek worden waar mensen hun nieuwe baan vinden. Bedrijven die aansprekende content creëren voor social media vallen op in de concurrentiestrijd. 


5. Eerlijkheid 
Eerlijkheid zal de sleutel zijn om op te vallen tussen de talloze generieke vacatures. Net zoals mensen tegenwoordig niet meer geloven in generieke tv-commercials, zullen sollicitanten ook niet overtuigd worden door clichés als “geen dag is hetzelfde” in vacatureteksten. Door eerlijk te zijn over zwaktes en gebreken, valt een vacature  op. 

6. Part time werken wint populariteit
Deeltijdswerk wordt steeds populairder, aangezien mensen vrije tijd en mentale gezondheid steeds vaker prioriteit geven boven carrière. Het is belangrijk dat bedrijven ingericht zijn om deeltijdswerkers te accommoderen.

7. Employer Branding 
Employer Branding, dat traditioneel minder aandacht kreeg dan marketing, krijgt eindelijk de erkenning die het verdient. Een sterk employer brand zal kandidaten aantrekken en een bedrijf soepel laten draaien. Als een bedrijf Employer Branding niet prioriteit geeft, zal het achterblijven.


Het belangrijkste voor jouw organisatie blijft de creativiteit. Werkzoekenden blijven de overhand houden in het maken van keuzes en hierin wordt alles in overweging genomen.

Tip voor jou: denk volgend jaar eens meer na over hoe jouw bedrijf in de markt zet als werkgever. Wil je hierin groeien? Klik hier en wij leggen je graag uit hoe wij jou als werkgever op de kaart zetten door middel van Employer Branding.

Deel deze blog

popuyp