Wat zijn de basis bestanddelen van een vacaturetekst?
Als je ooit hebt geprobeerd om de juiste mensen aan boord te krijgen, dan weet je dat een goede vacaturetekst onmisbaar is. Bij Maximizd zijn we er als de kippen bij om je te helpen met een tekst die echt binnenkomt. Maar wat moet er allemaal in zo’n wervende tekst staan? Laten we eens een kijkje nemen:
Functietitel: Begin met een titel die meteen zegt waar de klepel hangt. Zorg dat het zowel verleidelijk als informatief is, zodat een potentiële kandidaat meteen weet waar de vlag hangt.
Functieomschrijving: Schets helder wat er van de kandidaat wordt verwacht qua taken en verantwoordelijkheden. Het is als een recept voor je favoriete gerecht: je wilt geen ingrediënten missen!
Vereisten: Spreek je verwachtingen uit over kwalificaties en ervaring. Dit is de poortwachter, zeg maar, die ervoor zorgt dat alleen de juiste mensen solliciteren.
Arbeidsvoorwaarden: Laat de kandidaat niet in het ongewisse over wat er op tafel ligt qua salaris en extra’s. Duidelijkheid hier kan net het laatste zetje zijn dat iemand nodig heeft.
Informatie over het bedrijf: Wat maakt jullie bedrijf het zonnetje in huis? Bij Maximizd helpen we bedrijven om hun cultuur en waarden te laten stralen. Zodat je als werkgever niet alleen maar een vis in de vijver bent.
Hoe vang je de aandacht van de juiste kandidaten?
Je wilt natuurlijk dat de juiste mensen je vacature zien en denken: “Dit is geknipt voor mij!” Maar hoe doe je dat? Hier zijn een paar tips die we bij Maximizd graag delen:
Krachtige koppen: Vergeet saaie titels! Stel een prikkelende vraag of maak een belofte die de kandidaat niet kan weerstaan.
Duidelijke taal: Laat vakjargon in de kast en spreek klare taal. Zo hou je de drempel laag voor iedereen die geïnteresseerd is.
Aansprekende stijl: Zorg dat de stijl van de tekst de sfeer van het bedrijf weerspiegelt. Zo trek je de mensen aan die als een vis in het water zullen zijn.
Welke valkuilen moet je vermijden bij het schrijven van een vacaturetekst?
Schrijven is een vak apart en er zijn een paar gemeenschappelijke valkuilen die je liever omzeilt. Bij Maximizd zorgen we ervoor dat je niet in deze kuilen trapt:
Vaag taalgebruik: Wees helder en specifiek. Niemand zit te wachten op mistige omschrijvingen die meer vragen oproepen dan antwoorden geven.
Te lange teksten: Houd het kort en krachtig. Niemand heeft tijd voor een roman als ze op zoek zijn naar een nieuwe baan.
Gebrek aan specifieke details: Vergeet niet de essentiële informatie. Je wilt dat kandidaten precies weten waar ze aan toe zijn.
Hoe optimaliseer je een vacaturetekst voor zoekmachines?
Wil je dat je vacature niet alleen gezien wordt door de juiste mensen maar ook gevonden wordt? Hier zijn een paar SEO-tips van Maximizd die je op weg helpen:
Gebruik van relevante zoekwoorden: Strooi ze niet als confetti, maar integreer ze natuurlijk in de tekst. Zo zorg je ervoor dat de zoekmachines je vacature oppikken.
Goede meta-beschrijving: Maak deze kort maar krachtig. Het is de teaser die kandidaten over de streep moet trekken om verder te lezen.
Structureren van de tekst: Gebruik koppen en korte alinea’s. Dat leest niet alleen lekkerder, maar zorgt ook voor een betere vindbaarheid.
Wat zijn de voordelen van een goed geschreven vacaturetekst?
Een kraakheldere vacaturetekst is goud waard. Bij Maximizd zien we dagelijks waarom:
Aantrekken van geschikte kandidaten: Met een aantrekkelijke tekst trek je de juiste mensen aan en dat zie je terug in de kwaliteit van de sollicitaties.
Verkorten van de tijd om een positie te vullen: Een goede tekst zorgt ervoor dat je de juiste mensen sneller aan boord hebt.
Versterken van het employer brand: Een goed geschreven tekst draagt bij aan een positief imago van je bedrijf. En dat helpt weer bij toekomstige wervingen.
Hoe gebruik je inclusieve taal in vacatureteksten?
Inclusiviteit is de sleutel om een diverse groep kandidaten aan te trekken. Bij Maximizd hebben we een paar tips om je teksten inclusief te maken:
Genderneutrale taal: Vermijd talen die een specifieke gender aanduiden. Gebruik termen zoals “de kandidaat” in plaats van “hij”.
Vermijd stereotypes: Pas op voor impliciete vooroordelen of stereotypen in je tekst. Je wilt een breed scala aan kandidaten aanspreken.
Focus op vaardigheden: Richt je op wat de kandidaat moet kunnen en weten, niet op hun persoonlijke kenmerken.
Volg deze richtlijnen en voor je het weet schrijf je inclusieve, aantrekkelijke vacatureteksten die bijdragen aan een divers personeelsbestand.